In English
molnsakerhet

Cloud • Artikel

29 mars, 2021

Tips för bättre molnsäkerhet

Idag använder allt fler människor molntjänster för att lagra och hantera datorsystem och/eller information. Fördelarna med att använda ”molnet” är att det går att komma åt och synkronisera data från olika enheter oavsett var du befinner dig. Med hjälp av molntjänster går det även att dela information på ett smidigt sätt.

”Molnet” kallar vi det eftersom vi inte vet exakt var data är lagrad, till skillnad när vi har en server på kontoret där vi vet att filerna lagras. Stora molntjänstleverantörer har i regel mängder av servrar utspridda på olika platser.

Till stor del kan molnanvändning underlätta både privat och i arbetslivet. Hur många har inte skapat dokument i Google Docs eller delat filer via Dropbox. Värt att känna till är dock att det finns vissa risker med använda molntjänster, här följer några av de som är värda att känna till.

Värt att tänka på när du väljer molntjänstleverantör

När du väljer att anlita en molntjänstleverantör måste du säkerställa att din data lagras på ett säkert sätt och att den finns tillgänglig när du behöver den. Därför finns det några saker att tänka på vid val av molntjänstleverantör.

  • Säkerhet: Hur sker överföringen av information från din dator till molnet, samt hur lagras den där. Lagras data krypterat?
  • Enkelhet: Vad ska du använda tjänsten till? Är det enkelt att använda tjänsten? En bra designad och konfigurerad tjänst innebär sannolikt att du gör färre misstag.
  • Tillgänglighet: Säkerställ att du enkelt kan komma åt dina filer/tjänster oavsett var du befinner dig, samt att de har bra backuprutiner, så att du enkelt kan få tillbaka dina filer ifall du gör ett misstag.
  • Support: Se hur enkelt det är komma i kontakt med företaget och få svar på dina frågor. Finns det ett nummer att ringa eller en mail att skicka ett meddelande till? Eller har de bara en FAQ på sin hemsida?
  • Villkor: Titta vilka villkor som gäller för tjänst. Det är intressant att ta del av vilka som har tillgång till ditt material och vilka legala rättigheter du har, samt vilket säkerhetsansvar leverantören har.

Så ser du till att arbeta säkert

Även om det är bekvämt att använda sig av molntjänster bör man känna till några av de vanligaste fallgroparna som finns rent säkerhetsmässigt. Nedan har vi satt samman en lista med saker att tänka på:

Delning

En av de mest praktiska funktionerna är att det är enkelt att dela data som finns lagrad i molnet. Det gäller dock att vara noggrann så att data endast delas med rätt personer. Vid fel inställningar kan data vara tillgänglig publikt för alla istället för den enskilda personen som den var avsedd för. Men lika viktigt som att välja rätt personer, är att ta bort de som inte längre ska ha åtkomst till filerna. Vanligtvis kan rättigheter ligga kvar alldeles för länge, på så vis kan exempelvis en person som inte längre arbetar på företaget fortfarande ha åtkomst till vissa filer.

Många molntjänstleverantörer gör det även möjligt att dela filer med hjälp av en enkel länk. Dessa har generellt en låg säkerhet och om de hamnar hos fel personen kan vederbörande få tillgång till filerna. Se därför till att sätta ett starkt lösenord och ett tidsintervall som länken är aktiv.

Autentisering

Precis som dina andra viktiga konton ska de skyddas av ett starkt och unikt lösenord. Ifall det går att aktivera tvåstegsverifikation bör detta aktiveras omedelbart. Det innebär att du varje gång du loggar in på ditt konto behöver ange något du vet (ditt lösenord) och något du har (som din telefon dit du får en sms-kod exempelvis) vilket stärker din säkerhet avsevärt.

Sekretess- och säkerhetsinställningar

De flesta molntjänstleverantörerna har sekretess- och säkerhetsinställningar. Där finns oftast flera inställningar värda att titta närmare på. Hos vissa går det exempelvis att justera hur mycket andra ska få veta om ditt konto, ifall du delar information med andra och när någon senast var inne på ditt konto.

Malware

Tänk på att andra personer (och du själv) medvetet eller omedvetet kan ladda upp malware. Därför bör du se till att hålla dina operativsystem, program, webbläsare och insticksprogram uppdaterade till senaste versionen samtidigt som du kör ett antivirus-program på din dator. Var försiktig med att köra programfiler som exempelvis .exe och Office-filer med makron eftersom det oftast är den typen av filer som orsakar en virusinfektion.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.