In English
tvåfaktorsautentisering

Lösenord • Artikel

29 mars, 2021

Vad innebär tvåfaktorsautentisering?

Alla använder vi lösenord på nätet. Ofta har vi mängder av olika konton där vi loggar in med vår mailadress och ett lösenord. Även om det finns en del som känner till att det är viktigt med ett starkt lösenord brukar de flesta försumma det av praktiska skäl. Det är svårt att komma ihåg sina lösenord till alla konton och därför används ofta samma eller liknande lösenord.

Fast även om du använder starka lösenord och byter de med jämna mellanrum så finns det fortfarande stora möjligheter för en angripare att komma åt dessa uppgifter på olika sätt.

Ett sätt att lägga på ett extra lager av säkerhet till dina konton är att komma igång med tvåfaktorsautentisering. Tvåfaktorsautentisering innebär ett extra krav utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du. tvåfaktorsautentisering kräver ”något du vet” som ditt lösenord och ”något som du äger” exempelvis din telefon. Oftast fungerar funktionen så att när du har skrivit in det korrekta lösenordet så skickas en verifikationskod till dig via SMS eller så kan du använda en genererad kod i en app. Efter att ha fyllt i en korrekt kod tillåts du logga in på kontot.

No url in Embed block

Tvåfaktorsautentisering används inte av alla siter

Det talas mer och mer om vikten av tvåfaktorsautentisering i takt med att sker stora lösenordshack. Idag erbjuder flera av de största webbplatserna den här typen av verifiering men det är fortfarande mängder av siter som saknar det, så kolla upp möjligheterna innan du exempelvis skapar ett nytt konto någonstans.

Som vi ser det är det dock allra viktigast att du lägger till tvåfaktorsverifiering för dina sociala medier-konton, lagringskonton och betalningskonton. Men det som allra viktigaste är att du ser till att skydda ditt mailkonto. Ofta är ditt mailkonto navet i ditt kontoskapande på nätet och förlorad access till det kan få ödesdigra konsekvenser där en angripare lätt kan klicka på ”glömt lösenord” på olika siter och hämta nya lösenord via din mail.

De här webbplatserna erbjuder tvåfaktorsautentisering

Att komma igång med tvåfaktorsverifikation är inga som helst problem. Vi har själva testat många av de olika verifikationsformerna som företagen erbjuder och de fungerar på ett enkelt och bra sätt. Nedan kan ni se en lista med kända företag som erbjuder tvåfaktorsautentisering:

  Vi rekommenderar att du tillämpar tvåfaktorsverifiering på så många ställen där det är möjligt. Det absolut viktigaste är som vi sade tidigare att skydda mail-kontona som används för att skapa de andra kontona.

  Glöm inte heller bort att det fortfarande är otroligt viktigt att använda starka lösenord. De ska även vara unika för varje separat konto, så att inte ett intrång på ett ställe innebär att de kommer åt alla dina andra konton.

  Är du företagare och undrar hur ni på bästa sätt kan skydda era anställda och era tillgångar?

  Beskriv i så fall ert ärende och skicka ett meddelande så tar vi kontakt med er snarast möjligt!

  Kontakta oss

  Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.