In English
säkerhetstips semester

Högtid • Artikel

17 juni, 2024

5 säkerhetstips inför sommarsemestern

Det börjar närma sig semester för många, vilket innebär att allt fler kommer befinna sig på resande fot. Här är fem enkla tips för att minska risken för att drabbas av säkerhets­incidenter under sommarsemestern.

1. Uppdatera och säkerhetskopiera

Säkerställ att alla enheter, såsom mobiler, surfplattor och datorer, är uppdaterade och säkerhetskopierade innan du reser bort på semestern. Genom att uppdatera enheten så fort nya uppdateringar finns tillgängliga minskar risken för att enheten ska hackas på grund av äldre säkerhetsbrister. Passa även på att ta en säkerhetskopia om du inte redan har gjort det, så att information som bilder och dokument enkelt kan återställas om enheten stjäls eller tappas i sjön.

2. Skydda enheter och viktiga konton

Se till att skydda inloggningen till alla dina enheter. Gärna med fingeravtryck/biometri om det finns tillgängligt, men åtminstone med lösenkod eller lösenord. De flesta moderna mobila enheter krypteras nämligen automatiskt när skyddet aktiveras, vilket försvårar arbetet för en potentiell angripare markant och minskar därmed risken för att du ska bli av med din information.

Precis lika viktigt är det att dina viktigaste konton online skyddas med unika lösenord och flerfaktorsautentisering för att försvåra att en angripare att komma åt dina digitala tillgångar.

3. Undvik öppna trådlösa nätverk

Undvik helst att använda öppna trådlösa nätverk (wifi) i så stor utsträckning som möjligt när du är på resande fot. Många angrepp möjliggörs genom öppna, osäkra nätverk, som i värsta fall kan leda till andra kan ta del av det du surfar på, vilka lösenord du använder och annan information som kan användas för att eskalera en attack. Även krypterade (lösenordsskyddade nätverk) som inte tillhör dig själv eller någon du litar på kan utgöra en risk.

Använd hellre mobildatan som ingår i ditt telefonabonnemang när du behöver surfa på språng (även när du reser inom EU nu när extra roamingavgifter har tagits bort). Behöver du använda datorn kan du även använda mobilen som en wifi-hotspot genom att dela dess data.

4. Dela inte med dig av allt till alla

Se över dina säkerhetsinställningar på de sociala nätverk du använder. Alla kanske inte behöver veta att huset står tomt när hela familjen är iväg på semester i två veckor? Se till att bara dina vänner och kontakter ser dina inlägg så att brottslingar inte kan få information om att du inte är hemma. Gör dina profiler privata och kontrollera dess säkerhetsinställningar. På Facebook kan du till exempel se hur din profil ser ut för någon som inte är din vän genom funktionerna “View Activity Log” och “View as…”.

5. Var uppmärksam på bedrägeriförsök

Om en vän kontaktar dig via sociala medier och påstår sig ha blivit bestulen under semestern och behöver få pengar skickade till sig är det läge att dra öronen åt sig. Detta brukar nämligen vara ett återkommande sätt för bedragare som har lyckats kapa konton på sociala medier att lura till sig pengar från kontoinnehavarens vänner och familj. Speciellt under semestertider, då många förväntas vara ute och resa.

Får du förfrågningar som dessa är det alltid en bra idé att verifiera att uppgifterna verkligen stämmer genom att försöka kontakta personen i fråga via telefon (och inte dess sociala medier, som angriparen eventuellt har tagit över), alternativt försöka få tag på någon i personens sällskap.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.