In English
säkerhetstips semester

Högtid • Artikel

5 säkerhetstips inför sommarsemestern

Det börjar närma sig semester för många svenskar vilket betyder att allt fler kommer befinna sig på resande fot. Vi bad en av Sentors säkerhetskonsulter att ta fram 5 enkla råd inför sommarsemestern kring hur man kan minska risken för att drabbas av säkerhetsincidenter.

1. Uppdatera och säkerhetskopiera

Säkerställ att alla enheter (mobiler, paddor och datorer) är uppdaterade och säkerhetskopierade innan ni reser bort på semestern. Genom att uppdatera enheten så fort uppdateringar finns tillgängliga, minskar man risken för att enheten ska hackas pga äldre säkerhetsbrister. Det är även att rekommendera att ta en säkerhetskopia, så att information, som exempelvis bilder och dokument, enkelt kan återställas ifall enheten stjäls eller tappas i sjön.

2. Skydda enheter med lösenkod eller motsvarande

Om du inte redan har gjort det, se till att skydda inloggningen till dina enheter. Gärna med fingeravtryck/biometri eller åtminstone med lösenkod/lösenord. De flesta moderna mobila enheter blir automatiskt krypterade när man ställer in en lösenkod och då försvåras arbetet för angriparen markant och risken för att du ska bli av min din information minskar.

3. Undvik öppna trådlösa nätverk

Använd helst inte öppna trådlösa nätverk (wifi). Det finns ett antal möjliga attacker som kan göra att andra ser vad du surfar på, vilka lösenord du använder, information i e-post du skickar m.m. om du använder öppna trådlösa nätverk. Även krypterade (lösenordsskyddade nätverk) som inte du eller någon du litar på sköter om utgör en risk. Om man reser i Europa är det bästa alternativet att köpa en lite större surfpott och surfa via mobiltelefonen (i synnerhet nu när roamingavgifter tagits bort). Den kan även göras till en trådlös accesspunkt så att andra enheter kan ansluta till den via wifi och använda internet via den.

4. Dela inte med dig av allt till alla

Se över dina säkerhetsinställningar på de sociala nätverk du använder. Alla kanske inte behöver veta att hela familjen är iväg på semester i två veckor. Se till att bara dina vänner och kontakter ser dina inlägg så att brottslingar inte kan få information om att ni inte är hemma. Gör din Instagram-profil privat och kontrollera dina säkerhetsinställningar på Facebook. På Facebook kan man på sin profil-sida se hur den ser ut för någon som inte är ens vän: “…” bredvid “View Activity Log” och “View as…” gör att du ser din sida som en publik användare och du kan se vilken information du delar till alla.

5. Var uppmärksam på bedrägeriförsök

Om en vän kontaktar dig via sociala medier och säger sig vara på semester och ha blivit bestulen på pengar och telefon och behöver få pengar skickade till sig kan det vara bra att dubbelkolla att det verkligen stämmer genom att försöka kontakta personen via telefon ändå och kontrollera med t.ex. personens släkt för att verifiera att uppgifterna verkligen stämmer. Detta har varit ett sätt för bedragare som lyckats kapa ett socialt media-konto att lura till sig pengar. Speciellt i semestertider då många förväntas vara ute och resa.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.