In English

14 september, 2016

Wada bekräftar att de har utsatts för dataintrång av rysk gruppering

Under gårdagen bekräftade The World Anti-Doping Agency (WADA) att de hackats av en rysk gruppering vid namn Tsar Team. De hade på otillåtet sätt tagit sig in i WADA:s system ADAMS som lagrar information om idrottare, inklusive medicinsk information och dispenser.

Gruppen ska ha komma åt informationen via ett konto som skapats för den internationella olympiska kommittén (IOK) inför olympiska spelen i Rio. Vissa uppgifter från databasen ska redan ha läckt ut och grupperingen hotar med att de kommer att släppa fler uppgifter publikt längre fram.

WADA misstänker att de har blivit utsatta för spear-phishing där någon eller några med hög behörighet, av misstag lämnat ut sina uppgifter till angriparna. I en kommentar beklagar Olivier Niggli, Director General på WADA det som har hänt och menar att de just nu försöker nå alla intressenter som har påverkats av den kriminella handlingen.

Wada har informerats av brottsbekämpande myndigheter att attackerna har sitt ursprung i Ryssland. Mycket tyder på att det här en uppföljare till händelserna i augusti då Yuliya Stepanovas lösenord till ADAMS blev hackat vilket möjliggjorde för angripare att komma åt hennes konto. Stepanova var visselblåsaren som uppmärksammade WADA på den omfattande och systematiska dopningen bland ryska friidrottare.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.