In English
retail

20 november, 2017

Varning för bluffmail när Black Friday och julhandeln sätter igång

Den 24 november är det Black Friday, och därefter sätter julhandeln igång på riktigt. Med andra ord ser den närmaste tiden ut att bli hektisk för många retail-företag. Enligt E-barometern som PostNord ger ut förväntas e-julhandeln öka med hela 14 procent i år jämfört med förra året, vilket skulle innebära att ungefär var tredje julklapp köps via nätet.

Dessvärre är köphysteri och stress något som även bedragare försöker utnyttja genom att skicka bluffmail, även kallat nätfiske. Genom att utforma mailen på ett autentiskt sätt lurar de mottagaren att lämna ut känslig information eller att infektera datorn med skadlig kod.

- Tidigare år har det florerat falska mail där avsändaren ser ut att vara PostNord, men mailen är i själva verket skapade av bedragare. De försöker exempelvis lura mottagaren att paketet de beställt inte kunde lämnas ut och att de behöver skriva ut en etikett som man behöver ta med sig och visa upp på närmaste utlämningsställe för att få ut paketet. Men när man klickar på länken får man ingen etikett utan istället infekteras datorn med skadlig kod, säger Hanna Eldmar på Sentor.

När Sentor undersökte hur många av svenskarna som mottagit bluffmail uppgav 62 procent detta, män i något högre utsträckning (66 procent) jämfört med kvinnor (57 procent).

20 procent av svenskarna uppger också att det är svårt att skilja de falska mailen från autentiska, och störst problem att urskilja de falska mailen har äldre mellan 60-75 år där 31 procent har svårt att avgöra det.

- Ifall man mottar ett misstänkt mail, kan man börja med att titta på avsändaradressen. Även om den går att fejka, görs det inte så ofta. Finns det länkar i mailet bör man hålla musen över dessa för att se vart de leder och som regel bör man aldrig öppna bilagor utan att vara säker på att de kommer från trovärdig källa, avslutar Hanna.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.