In English

13 februari, 2014

Sentor uppmärksammas i Dagens Industri

I Dagens Industri kan ni idag läsa en intervju med Sentors VD Anders Söderström. Där berättar han bland annat om de säkerhetskrav som ställs både på företagets personal och på besökare utifrån. Personalen genomgår regelbundna säkerhetskontroller och besökare utifrån behöver tillstånd. Anders förklarar varför:

- Vi har kunder som arbetar med sådant som kan påverka rikets säkerhet. Det kan vara infrastruktur som vatten och kraftförsörjning.

Sedan 1998 har Sentor arbetat med IT-säkerhet, där huvudverksamheten rör övervakning av kundernas nätverk. I Sentors Security Operation Center (SOC) håller säkerhetsanalytiker koll på om företags anställda bryter mot interna policys, om någon försöker ta sig in i företagets system och nätverk, eller om det sker någon annan otillåten aktivitet.

Sentor erbjuder även konsulttjänster såsom exempelvis forensics, där kunden tar kontakt ifall de misstänker att ett brott har begåtts.

- Vissa företag vill inte polisanmäla omedelbart eftersom det blir en offentlig handling. Istället anlitar man oss och gör därefter en bedömning om man vill ta det vidare, säger Anders.

Sentor har kunder inom de flesta branscherna och marknaden för IT-säkerhet växer kraftigt. Idag finns det fortfarande en stor okunskap om vilken kommers det finns kring säkerhetssårbarheter på obskyra handelsplatser.

- Det finns handelsplatser på Internet som inte är kända för gemene man där det går att köpa och sälja information som exempelvis kreditkortsuppgifter. Även information om nya säkerhetsbrister kan säljas, antingen till programtillverkare eller till brottslingar som vill utnyttja dem.

Det blir allt vanligare att företag utsätts för digitala brott. En stor anledning till detta är enligt Anders att det finns stora pengar att hämta.

- Det har blivit mer organiserat. För tio år sedan var det enskilda eller mindre gruppare av hackare som försökte få uppmärksamhet genom att göra något kontroversiellt. Men allt fler inser att det finns enorma pengar att tjäna till liten risk.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.