In English

18 juni, 2014

Pizzakedjan Domino’s har hackats – Utpressas på pengar

Den populära pizzakedjan Domino’s har utsatts för dataintrång av en hackergruppering. 600 000 kunder till pizzaföretaget är påverkade och det är främst kunder i Frankrike och Belgien som ska vara oroliga över att deras användaruppgifter och lösenord är på villovägar.

Hackergruppen skrev tidigare i veckan på sitt Twitter-konto @RexMundi_Anon:

- Tidigare i veckan hackade vi oss in till Domino’s Pizzas servrar i Frankrike och Belgien. De delar samma sårbara databas och mot all förmodan fanns det alla möjliga godsaker lagrade där.

Hackergruppen påstår sig ha tillgång till kundernas namn, adresser, telefonnummer, emailadresser, lösenord och leveransinstruktioner. Och inte att förglömma, deras favoritpålägg på pizzan.

I måndags skickade hackergruppen ut ett krav via Twitter om att Domino’s Pizza skulle betala €30 000 för att hindra information från att läckas ut till allmänheten. Domino’s betalade inte och hackergruppen förlängde då tidsfristen. De ville nu ha pengarna innan tisdagen var till ända. Därefter har Twitter-kontot stängts av och kommunikationen mellan parterna är ej lika öppen som den var inledningsvis.

I en intervju till belgiska tidningen De Standaard säger VD:n för Domino’s i Frankrike att de absolut inte kommer betala någon lösensumma till hackergruppen. Domino’s har även bekräftat att de har haft en säkerhetsincident och rekommenderar nu alla kunder att byta sina lösenord.

Vi har tidigare skrivit om att säkerhetsincidenter leder till förlorade kunder. Den här läckan har fått stor uppmärksamhet  i såväl Europa som i Nordamerika och det är definitivt inte i positiva sammanhang som företaget har figurerat den senaste tiden. Varumärket riskerar att få sig en rejäl törn och den kundlojalitet som de har byggt upp riskerar också att försämras radikalt av en sån här händelse.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.