In English

4 april, 2016

Panama Papers läckte via hackerattack mot mailservrar

Panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca har utsatts för en attack mot sina mailservrar vilket har lett till att mängder av smaskig data läckt ut om kända personers förehavanden i skatteparadis.

Det är enligt uppgift totalt 2,6 TB av data och hela 11,5 miljoner dokument som har läckt och det refereras nu till attacken som ”the Panama Papers”. Dokumenten överlämnades till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som sedermera delade uppgifterna med The International Cosortium of Investigative Journalists.

Uppdrag Granskning på Sveriges Television har redan ställt Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson mot väggen, som beskylls för att ha startat ett brevlådeföretag med miljoner i tillgångar för att undvika att betala skatt. Det är extra bekymmersamt för Gunnlaugsson som tog makten tack vare hans tuffa hållning mot bankerna och kreditbolagen.

Förutom högprofilerade politiker och näringslivstoppar har några andra välkända personer identifierats i dokumenten, däribland fotbollsstjärnan Lionel Messi, skådisen Jackie Chan och Saudiarabiens kung.

Även svenskar dras in i härvan

Enligt Joachim Dyfvermark som ingår i nätverket för grävande journalister figurerar även flera kända svenskar i dokumenten.

– Det vi ser såhär långt så är mellan 400-500 svenska personer eller bolag som har varit aktiva i Panama och den här advokatbyrån.

– Jag skulle säga att det spänner från egenföretagare med verksamhet i utlandet, till näringslivets absoluta toppar. Vi ser inga politiker, än så länge, säger Joachim Dyfvermark.

BBC skriver att Panama Papers bevisar att advokatbyrån hjälpte sina kunder att tvätta pengar och undvika sanktioner samt skatter. Mossack Fonseca motsätter sig detta och hävdar att de agerat klanderfritt under de senaste 40 åren och aldrig har åtalats för att göra något brottsligt.

Till skillnad från tidigare stora dataläckor är det inte bekräftat att det är någon visselblåsare involverad. Istället uppges det röra sig om en attack mot Mossack Fonsecas mailservrar. Mossack Fonseca säger att hacket har lett att de startat en utredning för att säkerställa att det inte sker igen.

För advokatbyrån är dock skadan redan skedd. Deras anseende är i botten och kommer få svårigheter att både behålla befintliga kunder och rekrytera nya kunder. Dokumenten kommer orsaka stora rubriker den närmaste tiden och vi kan förvänta oss att mängder av profilerade personer dras in i härvan. Det vi har sett hittills är bara början.