In English

10 november, 2015

Ny typ av ransomware kidnappar webbplatser

Man hinner knappt identifiera en typ av ransomware innan det ploppar upp en ny sort som krypterar filer och kräver en lösensumma för att låsa upp filerna igen. Nu rapporterar flera källor om ett nytt malware som inriktar sig på webbplatser som bygger på Linux operativssystem.

Den här typen av ransomware krypterar filer, sidor och bilder på servern. På servern lämnas även textfiler där det finns beskrivet hur man går tillväga för att betala lösensumman. I de flesta fall önskas betalning i den digitala kryptovalutan Bitcoin.

Den skadliga koden placeras på webbplatser främst via redan kända sårbarheter i sidplugins och tredjepartsmjukvara. Väl där krypteras allt den kommer åt såsom filer, bilder, och script.

För den som slarvar med sina backup-rutiner kan den här typen av skadlig kod bli en riktigt obehaglig överraskning. Men även för den som har det på plats kan en infektion innebära driftstörningar och ett tilltufsat anseende.

En sak är dock tydlig, ransomware är här för att stanna. Och det är därför viktigt att se till att man har skyddsmekanismer på plats.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.