In English
red team

12 november, 2018

Möt en sentorian – Mattias Mattsson

Mattias Mattsson är en av våra eminenta SOC-analytiker. Förutom att koda maskininlärning och undervattensrobotar ägnar han gärna sin tid åt kommunpolitik och idrott på elitnivå. Här berättar han lite om sig själv och sitt arbete.

Började arbeta på Sentor: 2012

Hej Mattias! Berätta lite om din roll på Sentor.

- Jag är SOC-analytiker. Det innebär att jag sitter i vårt Security Operations Center (SOC) och analyserar larm från kundernas nätverksmiljöer för att upptäcka intrång och andra oegentligheter med hjälp av olika logghanterings- och snifferverktyg.

Hur hamnade du just här?

- En kompis som arbetade på Sentor tipsade mig om att det fanns en jobböppning. Jag sökte och hamnade i en rekryteringsprocess där jag genomgick olika kunskapstester, vilket i sin tur ledde till att jag fick jobbet.

Beskriv din tid på Sentor.

- Från början jobbade jag deltid i två år samtidigt som jag pluggade till civilingenjör och civilekonom. Efter det började jag börja jobba heltid i SOC:en, och efter ytterligare ett år började jag arbeta som SDM (Service Delivery Manager), vilket jag gjorde i ett år.

- När jag sedan återgick till skolan tog jag en paus från Sentor för att kunna satsa på studierna på heltid. Pausen pågick i nästan tre år, men när skolan började lugna ner sig lite återvände jag till SOC:en. Nu arbetar jag heltid med analys av kundernas nät för att detektera intrångsförsök, nya sårbarheter samt med att förbättra tjänsteleveransen gentemot kunderna.

Har du alltid haft ett intresse för teknik?

- Jag började koda när jag var 6 år, på min brorsas Atari 1040 STe. På den tiden var det främst små spel, motsvarande Mud. Sedan dess har intresset för kodning både fortsatt och fördjupats. Jag har till exempel kodat hela styrsystemet till min ROV (en undervattensrobot) så att den bland annat känner igen olika fiskarter. Idag kodar jag en hel del maskininlärning på fritiden.

Vad gör du när du inte är på jobbet, förutom att koda?

- Jag har egentligen två ben: politik och träning. Jag har varit politiskt intresserad sedan jag var barn, och aktiv i MUF sedan ungefär 12 år tillbaka. De senaste 4 åren har jag varit ordförande för Moderaterna i Haninge.

Vad är det som lockar med politiken?

- Det är kanske lite klyschigt, men det är möjligheten att påverka. Om man är engagerad kan man vara med och bestämma. Genom politiken får man förstås även många vänner, det är en stor bidragande faktor till varför jag fortsätter.

Träningen då? Du har ju en elitbakgrund.

- Jag hade vad man kallar en aktiv uppväxt med både simning, fotboll, innebandy och handboll. För cirka 13 år sedan sadlade jag (bokstavligt talat) om till triathlon på sprintdistans. När jag satsade på träningen som mest cyklade jag 2500 mil per säsong. Det är mer än vad de flesta kör bil.

- Nu har jag bytt spår igen. Den här gången till swimrun, vilket betyder att man alternerar terränglöpning och open water-simning. Det innebär att jag förstås springer och simmar väldigt mycket nu. Varje dag, i princip. Målet är VM, men först behöver jag hitta en partner eftersom man kör i lag.

Vilket är ditt bästa minne från din tid på Sentor hittills?

- Det är svårt att välja något specifikt tillfälle. Det är nog snarare alla människor som arbetar här. Det har varit det främsta skälet till att jag har återvänt till Sentor, för att jag vill arbeta tillsammans med alla som arbetar här.

Vad gör Sentor till en bra arbetsgivare enligt dig?

- Först och främst är cheferna jättebra. Allt är uppstyrt och bra i SOC:en. Men återigen – alla kollegor. Här finns många duktiga människor som vill lära ut saker. Det är överlag en familjär stämning på hela bolaget. Vi har ju vuxit i storlek, men den goda stämningen finns fortfarande kvar. Jag har märkt vilken avgörande roll det spelar, att man trivs med sina kollegor.

Vem skulle du rekommendera söka jobb i SOC:en?

- IT- och teknikintresserade i första hand, definitivt. De som vill ta sitt IT-kunnande till en ny nivå, helt enkelt.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.