In English

2 oktober, 2018

Möt en sentorian – Jonatan Haltorp

Jonatan Haltorp är ett av våra hackerproffs och Sentors kreativa själ. På kontoret går han under smeknamnet ”Kaos” efter sitt unika sätt att skapa oreda i Super Bomberman. Här berättar han lite om sig själv och sitt arbete.

Hej Jonatan! Berätta lite om din roll på Sentor.

- Jag är en så kallad junior teknisk säkerhetskonsult. Mitt jobb består till stor del av att hjälpa våra kunder med olika typer av säkerhetsgranskningar och penetrationstester. Oftast innebär det att jag och mina kollegor ska försöka förbättra säkerheten i deras tjänster. I praktiken kan det till exempel handla om en bank som har utvecklat en ny app. Innan den lanseras vill de först försäkra sig om att det inte går att till exempel stjäla pengar genom att utnyttja några sårbarheter i appen. Då testar vi den, och om vi hittar några brister så ger vi rekommendationer på hur de bäst kan åtgärdas.

Hur hamnade du just här?

- Tidigare studerade jag till IT-säkerhetstekniker på en yrkeshögskola i i Hudiksvall. Syftet med utbildningen var att den skulle leda raka vägen till jobb inom IT-säkerhet. Under första året praktiserade jag som utvecklare på ett annat techföretag. Det var väldigt kul och lärorikt, men samtidigt ville jag utnyttja möjligheten att testa ytterligare ett företag under mitt andra år. Jag hade tidigare haft kontakt med Sentor, och när jag hörde av mig med förfrågan om praktikplats fanns det en öppning. När jag sedan skulle påbörja praktiken så blev det en anställning istället, av praktiska skäl.

Beskriv första tiden på Sentor.

- Jag hamnade i traineeprogrammet tillsammans med ett gäng andra likasinnade personer. Vi umgicks och hackade mycket tillsammans, även efter arbetstid. Det var väldigt kul, samtidigt jag lärde mig mycket från de som redan hade gått programmet ett tag.

- Så småningom började jag följa med ut på uppdrag tillsammans med konsulterna. Som trainee har man inget ansvar och debiterar inte, utan fungerar snarare som ett extra par ögon och händer. Det är en bra möjlighet att få testa och utveckla sina kunskaper i verkligheten, men utan att ha samma leveranskrav på sig. Allt eftersom uppdragen fortlöpte blev också jag allt mer självgående och bekväm i min roll, och efter ungefär ett år på traineeprogrammet avancerade jag till junior konsult.

Har du alltid haft ett intresse för teknik?

- Jag har alltid tyckt om teknik och datorer, men just IT-säkerhet började jag intressera mig för seriöst för cirka fem år sedan. I början tittade jag mycket på videos på Youtube när folk pratade om och visade IT-säkerhetsrelaterade saker, till exempel olika virus eller hack. Jag ville också lära mig att göra lika coola saker, vilket ledde till att jag så småningom började programmera och vidare lärde mig mer och mer om olika typer av hack.

Vad gör du när du inte är på jobbet?

- På fritiden blir det också mycket dator, men då främst spel. Just nu är favoritspelen Europa universalis 4, Fallout 4, Hearts of iron 4 och Street fighter 4. Och Dark souls 3! Annars försöker jag röra på mig och träffa vänner och åka hem till familjen i Dalarna när jag har möjlighet.

Vilket är ditt bästa minne från din tid på Sentor hittills?

- Det var nog när jag hittade en väldigt allvarlig sårbarhet ute hos en kund. Bristen gjorde att den som utnyttjade den kunde bli vilken användare som helst i kundens interna system. Efter lång tid av både utbildning och egna studier kändes det väldigt coolt att lyckas hitta en så pass omfattande och allvarlig brist i verkligheten. Det känns häftigt att kunna hjälpa organisationer med saker som är så viktiga. Att det man gör är betydelsefullt.

Vad gör Sentor till en bra arbetsgivare enligt dig?

- Eftersom företaget fortfarande är relativt litet så finns det en bra sammanhållning mellan de som jobbar här. Man blir snabbt kompis med många kollegor, och inte bara såna från sin egen avdelning. Sedan är det förstås väldigt roligt, inspirerande och lärorikt att jobba med de allra bästa i branschen!

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.