In English

20 juni, 2016

Läkare åtalas för dataintrång efter att ha smygläst 392 journaler

En tidigare anställd läkare på Stockholms läns landsting har åtalats för dataintrång och grovt dataintrång efter att ha loggat in i landstingets datasystem och läst patienters journaler.

Eftersom läkaren haft hög behörighet i landstingets IT-system och stor IT-kunskap har han kunnat utnyttja brister i systemet. Läkaren har givit sig själv tillgång till 392 journaler under åren 2011-2015.

Den åtalade har inte angett någon orsak till varför han gjort slagningarna i systemet. Enligt Johan Bratt, chefsläkare vid Hälso och sjukvårdsförvaltningen pekar mycket på att det snarare har handlat om nyfikenhet än om någonting annat.

Dataintrången upptäcktes via landstingets kontrollsystem och mannen har inte längre tillgång till journalerna. Det som är högst oroväckande är att missbruket kunde pågå oupptäckt under flera års tid.

Johan Bratt menar att man som patient måste kunna lita på personalen och att incidenten därför är väldigt allvarlig.

– Stockholms läns landsting ser ytterst allvarligt på det som hänt. Alla patienter måste kunna lita på att det som står i journalen bara läses av den personal som deltar i patientens vård, säger Johan Bratt.

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?

- Vi arbetar kontinuerligt på att förbättra säkerheten i våra IT system. Vi har bl.a. infört säker identifiering via e-tjänstekort. E-tjänstekort är ett personligt ID-kort som sätts in i datorn och där man dessutom måste ange en personlig kod.

De som har drabbats i det här fallet kommer att bli kontaktade av sina respektive vårdgivare.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.