In English
bitcoin

15 februari, 2018

Kryptovalutor drar snart mer ström än invånarna på Island

Energiförbrukningen kopplat till kryptovalutor har ökat kraftigt under den senaste tiden. Nu hävdar en representant från ett av Islands energibolag att kryptovalutornas energiförbrukning kommer att passera de isländska hushållens under 2018.

Vi skrev nyligen om attacken där bland annat Polisens, 1177s och Moderaternas webbplatser användes för att utvinna kryptovalutan Monero. Intresset för att utvinna/”mina” kryptovalutor har fullkomligen exploderat och inget tyder på att trenden kommer att avta, snarare tvärtom, och utvinnandet kräver mycket datakraft.

I en intervju med BBC intervjuas Johann Snorri Sigurbergsson på det isländska energibolaget HS Orka. Enligt hans beräkningar kommer kryptovalutornanas energiförbrukning att gå om landets hushåll under 2018. Islands hushåll förbrukar cirka 700 gigawattimmar vilket kan jämföras med de 840 gigawattimmar som förväntas krävas för att driva och kyla ned datorerna som används för att utvinna kryptovalutor under 2018.

Som om det inte vore nog, finns planer på att anlägga än fler datacenters för ändamålet på Island. Ifall dessa projekt blir verklighet kommer landet få stora problem med energiförsörjningen.

– Om alla de här projekten blir verklighet kommer vi inte att ha tillräckligt mycket el för dem, säger Johann Snorri Sigurbergsson.

Så omvandlas datakraften till rena pengar

De som kan samla ihop mycket datakraft har insett att det går att tjäna pengar på utvinningen, vilket är kopplat till hur kryptovalutorna tekniskt fungerar. Nedan följer en kort beskrivning från en av Sentors mest insatta på området:

”Information som rör ägandeskap och transaktionsdetaljer kopplat till varje kryptovaluta som är omlopp registreras i blockkedjan, som enklast kan beskrivas som en liggare/loggbok (ledger på engelska). Blockkedjan drivs av ”miners”, som använder mycket datakraft för att samla informationen. Dessa ”miners” funktion är att uppdatera liggaren varje gång en transaktion görs samt säkerställa äktheten av informationen, och därigenom förhindra att samma valutaenhet används mer än en gång samtidigt. Som en betalning får “miners” en liten avgift av parterna vid varje transaktion. Kryptovalutan kan sedan användas eller växlas mot andra valutor”

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.