In English
krister

31 oktober, 2017

Krister Hedfors tar kommandot över Sveriges vassaste pentestgrupp

Sentor fortsätter stärka sin organisation i och med att Krister Hedfors lämnar konsulttiden för att kliva in i rollen som Head of Technical Security. Vi har tagit honom på pulsen inför sitt nya uppdrag!

Grattis till din nya roll på företaget, Krister! Vi inleder med en klassisk sportfråga – hur känns det?

– Tack, det känns förträffligt! Jag har hackat system i 15 år tillsammans med sköna och likasinnade kollegor, och det är ju bland det roligaste man kan ägna sig åt. Det är få förunnat att älska sitt jobb, nu gäller det att se till att ännu fler får samma chans.

Vilken ser du som din främsta uppgift under det närmsta året?

– Att kratta manegen för mina kollegor så att vi ska kunna fortsätta att säkra upp den andel av Sveriges systemkritiska infrastruktur samt alla mindre aktörer som vi fått förtroendet att skydda. Vi fortsätter ständigt att förädla våra metoder. Ju fler uppdrag vi anförtros desto starkare blir Sverige som IT-nation. Det är tacksamt att sälja samhällsnytta.

Du har gått från konsult inom tech till konsult inom infosäk, och nu är du återigen tillbaka på den tekniska sidan. Vilka lärdomar tar du med dig från din tid inom de olika affärsområdena?

– Under 15 år som konsult på firman hinner man lära sig vad som krävs för att hålla kunder nöjda över lång tid. Framför allt bygger man upp en viss magkänsla för hur kunder tänker och hur man tillgodoser deras behov på bästa sätt. Nyckelorden är kommunikation, tydlighet, kvalitet och framför allt transparens kring förväntningar och resultat. Det är vad vi levererar.

Efter dina många år som säkerhetskonsult har du förstås hunnit få stor inblick i branschen. Vilka generella utmaningar skulle du säga att vi står inför?

– Mängden kod och strukturerad information som utgör våra samhällskritiska system fortsätter öka stadigt, dessvärre i högre takt än antalet individer med förmågan hantera dessa. Vi behöver helt enkelt bli fler som ägnar oss åt detta. Utöver det ligger kommande EU-regelverk, framförallt GDPR och NIS-direktivet, högt upp på listan. Den största utmaningen för vår systemkritiska infrastruktur utgörs av stater med regelrätta hackeravdelningar vars kapacitet och ambitioner ökar i en takt som är svår att hålla jämna steg med om man saknar inblick i den världen.

Du är ju lite av en veteran på Sentor och har varit med nästan sedan starten. Berätta om ditt bästa minne från din tid på företaget!

– Det är inte ett minne utan snarare en mosaik. Dels av alla våra gemensamma resor och aktiviteter på företaget, vi är verkligen som en stor familj. Men naturligtvis främst från alla tillfällen då kollegor briljerat under uppdrag och hittat vägar runt problem som ingen inblandad från början hade kunnat föreställa sig. Det är få förunnat att träffa superstjärnor på jobbet varje dag!

5 snabba med Krister:

Om du var en stor stenbumling, var skulle du vilja ligga still då?

– Ingenstans egentligen. Istället skulle jag be en av mina kollegor plocka fram en domkraft och sätta mig i rullning nedför lämplig sluttning genom skog och mark!

Om du fick välja att leva i en tv-serie, vilken skulle du välja att leva i då?

– Finns det någon serie om manusförfattare för TV-serier? I så fall skulle jag vilja vara manusförfattare i den serien, med tillägget att manuset vi arbetar på i handlingen i serien samtidigt är det riktiga manuset för den riktiga serien.

Vem var din favorit Spice Girl?

– Var det Varan-tv som översatte Spice Girls till Pfeffer Mädchen på tyska? Mitt svar på frågan: den kryddigaste!

Vad skulle namnet på ditt debutalbum heta?

– grep -boa orm /dev/urandom

Om du var tvungen att välja en låt som spelar varje gång du går in i ett rum, vilken skulle det vara?

– Hellacopters – In the sign of the Octopus

Fakta om Krister

Namn: Krister Hedfors
Ålder: 36
Roll på Sentor: Head of Technical Security
Har jobbat på Sentor i: 15 år
Bakgrund: ”Hela mitt yrkesliv utgörs av penetrationstestande, utveckling av verktyg för dessa ändamål, utveckling av kundlösningar och även informationssäkerhetsarbete.”

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.