In English
iot

18 november, 2019

Glöm inte säkerheten när du handlar IoT-produkter

Det är inte många dagar kvar innan det är dags för Black Friday. Ett förhållandevis nytt koncept i Sverige, som växer i raketfart. I E-barometern som PostNord ger ut så uppger hela 55 % av Black Friday-konsumenterna att de planerar att fynda hemelektronik under årets Black Friday, vilket är den högsta andelen bland alla branscher.

Ett område inom hemelektronik som växer allra snabbast är Internet of Things (IoT). Det är de prylar som på något sätt är uppkopplade i våra hem, exempelvis högtalare, kylskåp och lampor. I Sentors rapport Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2019, uppger var tredje svensk att de har uppkopplade prylar i sitt hem. En ökning med hela 50 % jämfört med föregående år.

Det är dock inte alltid så att säkerhet prioriteras när intresset växer explosionsartat. Många gånger prioriteras andra saker, som exempelvis design och funktion.

– När ett område växer så pass fort som IoT är det svårt att undvika att marknaden fylls på med aktörer som inte tar säkerheten på allvar. Det har resulterat i att internet allt snabbare fylls med sårbara prylar som potentiella angripare kan utnyttja, säger Joel Rangsmo, säkerhetsexpert på Sentor.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.