In English

4 september, 2017

Förtroendet för svenska myndigheters hantering av känslig information rasar

I en helt färsk uppföljande undersökning har Sentor tagit reda på hur förtroendet för myndigheters hantering av känslig information påverkats av det uppmärksammade IT-haveriet hos Transportstyrelsen. De nya siffrorna visar att förtroendet har dykt från 70 procent i februari till 50 procent nu i augusti.

- Den senaste tidens uppmärksammade händelser har självklart påverkat svenskarnas förtroende för myndigheters hantering av känslig information. Haveriet visar på vikten av att ha ordning på sin informationssäkerhet och att ha en kompetent och engagerad ledning som prioriterar detta område, säger Jörgen Elovsson som är GDPR-ansvarig på Sentor.

Även kommunerna, som länge har kritiserats för bristande informationssäkerhet, har påverkats av den senaste tidens händelser. Undersökningen visar att förtroendet har rasat från 60 procent i februari till 44 procent i augusti.

- Kommunerna har ansvar för många viktiga samhällsfunktioner och sitter på mycket känslig information. De behöver precis som myndigheterna lyfta sig flera snäpp, men för det krävs pengar. Frågan är om resurserna finns, avslutar Jörgen.

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet!

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.