In English

30 oktober, 2015

En fjärdel av svenskarna oroliga att luras på nätet

Det är i Sentors rapport Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2015, som de framgår att svenskarna känner en oro för att bli utsatta för IT-bedrägerier. 25 procent av de tillfrågade säger att de är rädda att någon ska lura dem att lämna ut känslig information och störst är oron bland unga i åldern 16-29 år där hela 38 % säger ja på frågan om de oroar sig för att bli lurade att lämna ut känslig information.

De senaste bedrägerierna som är på tapeten just nu är de bluffmail som sprids för vinden.

- Vi ser i vår övervakningstjänst hur antalet bluffmail ökar i omfång och det syns att bedragarna har blivit bättre på att lura mottagarna. Idag är det betydligt svårare att särskilja ett bluffmail från ett legitimt mail.

- Faran är inte bara att mottagaren kan luras att klicka på en länk och fylla i sina användar- eller kreditkortsuppgifter. Idag ser vi allt fler försök som infekterar mottagarens dator med ett utpressningsvirus, där offret måste betala för att få tillgång till sina filer som viruset har krypterat, säger Anders Söderström vd på Sentor.

Men det är inte enbart denna form av bedrägeri som växer i skala, även bedrägerier via sociala medier blir allt vanligare. Exempelvis har Facebook-bedragare tagit kontroll över någons konto och sedan utgett sig för att vara en vän eller släkting som behöver hjälp att genomföra en transaktion.

I Sentors undersökning uppger 29 % av de tillfrågade att de har misstänkt att en person utgett sig för att vara någon annan för att få tillgång till information som de tillhandahåller.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd 2015 av undersökningsföretaget Ipsos på uppdrag av Sentor. Antalet svarande är 1001 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.