In English

29 mars, 2016

Domstolsverket varnar för phishing-attacker

Domstolsverket går på sin webbplats ut och varnar för att falska e-postmeddelanden och sms är i omlopp som ser ut att komma från dem. Meddelandena som har skickats ut i stor skala till allmänheten innehåller en kallelse där det står att den tilltalade ska inställa sig till rättegång. Först och främst måste personen gå in på domstolens webbplats.

Bedragarnas mål är att få mottagaren att klicka på länkarna i meddelandena som leder fram till en webbplats som är konstruerad att se ut som Domstolsverkets hemsida. På webbplatsen får mottagaren fylla i en captcha-kod, där användarens dator infekteras av ransomware (skadlig kod som krypterar filer och kräver en lösensumma för upplåsning) ifall man fyller i koden.

Meddelandena är inte hundraprocentigt utformade och det ser ut som om automatiska översättningar har gjorts. Men det kan ändå vara svårt att skilja dessa meddelanden från legitima meddelanden från avsändaren.

Domstolsverket skriver att ”alla som får kallelser till rättegångar via e-post uppmanas att kontrollera att avsändaradressen slutar på @dom.se. Kommer kallelsen per e-post från en annan avsändaradress, är det bara att slänga den. Klicka absolut inte på någon länk. Har du drabbats, ring polisen och anmäl.”

Sentor vill dock lägga in en brasklapp eftersom det går att spoofa mailadresser, dvs få de att se ut att vara skickade från en specifik mailadress. Därför är det ännu viktigare att vara försiktig med vilka bilagor och länkar man klickar på. Ett råd är att alltid hovra med musen över en misstänkt länk för att se ifall den leder till en annan domän än avsändarens, i så fall bör man undvika att klicka på den.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.