In English

16 oktober, 2015

Bedragare skickar mail som ser ut att komma ifrån polisen

Svt rapporterar idag om ett fräckt nätfiskeförsök där bedragare skickar mail som ser ut att komma ifrån Polismyndigheten. Detta sker bara kort efter att polisen själva skickat varningsmail till företagare. Bedragarna har självklart försökt efterlikna det ursprungliga mailet i syfte att lura människor att hämta ned bilagan i mailet som infekterar datorn.

Ligan som är känd av polisen sedan tidigare brukar använda sig av nätfiske där man skickar ut mail från en avsändaradress som liknar en legitim adress i syfte att lura mottagaren. I vissa fall har de utgett sig för att företräda ett företag och ha gjort beställningar hos andra bolag för stora belopp.

När polisen sedermera gick ut med ett mail med en varning till företagare, passade ligan på att utnyttja detta. De skapade en exakt kopia av mailet och bifogade en fil som infekterar mottagarens dator.

– De har lyckats få tag på vårt varningsmejl genom något företag de redan har en trojan hos. Och sen har de gjort en exakt kopia på det, där de också lagt in en liten bifogad word-fil som man ska öppna för att få tips på hur man skyddar sig. Men det är ingen word-fil, utan det är en zip-fil, och när man öppnar den, då har man en trojan på datorn, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.