In English
internet of things sonos

24 oktober, 2018

4 av 10 svenskar uppdaterar inte sina IoT-enheter

Trenden med IoT, Internet of Things, ökar i de svenska hushållen. Trots det uppdaterar 4 av 10 aldrig sina uppkopplade enheter, enligt en ny rapport från Sentor. Det medför säkerhetsrisker för både den enskilda konsumenten och Internet i stort, menar IT-säkerhetsexperten Joel Rangsmo.

Internet of Things (IoT) syftar på anslutningen av vardagliga enheter till Internet, alltifrån termostater och lampor till dörrklockor och larm. I fjol uppskattade Gartner att det finns cirka 9 miljarder uppkopplade IoT-enheter i världen, och vid 2020 beräknas antalet ha ökat till hela 20,4 miljarder. Enligt den helt färska undersökningen Svenskarna och Internet 2018 uppger hälften av svenskarna att de har en uppkopplad IoT-pryl hemma.

Precis som med datorer och mobiltelefoner är det viktigt att hålla sina IoT-enheter uppdaterade för att undvika säkerhetsbrister. Trots det har 4 av 10 av svenskarna aldrig uppdaterat sina IoT-enheter, enligt Sentors rapport Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2018.

- Även prylar med enkla arbetsuppgifter, såsom en smart glödlampa, bygger på komplex mjukvara och ett underliggande operativsystem. Nya sårbarheter upptäcks kontinuerligt i dessa typer av enheter, som ofta endast kan åtgärdas genom mjukvaruuppdateringar, menar Joel Rangsmo, IT-säkerhetsexpert på Sentor.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.