24 oktober, 2018

4 av 10 svenskar uppdaterar inte sina IoT-enheter

Trenden med IoT, Internet of Things, ökar i de svenska hushållen. Trots det uppdaterar 4 av 10 aldrig sina uppkopplade enheter, enligt en ny rapport från Sentor. Det medför säkerhetsrisker för både den enskilda konsumenten och Internet i stort, menar IT-säkerhetsexperten Joel Rangsmo.

Internet of Things (IoT) syftar på anslutningen av vardagliga enheter till Internet, alltifrån termostater och lampor till dörrklockor och larm. I fjol uppskattade Gartner att det finns cirka 9 miljarder uppkopplade IoT-enheter i världen, och vid 2020 beräknas antalet ha ökat till hela 20,4 miljarder. Enligt den helt färska undersökningen Svenskarna och Internet 2018 uppger hälften av svenskarna att de har en uppkopplad IoT-pryl hemma.

Precis som med datorer och mobiltelefoner är det viktigt att hålla sina IoT-enheter uppdaterade för att undvika säkerhetsbrister. Trots det har 4 av 10 av svenskarna aldrig uppdaterat sina IoT-enheter, enligt Sentors rapport Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2018.

- Även prylar med enkla arbetsuppgifter, såsom en smart glödlampa, bygger på komplex mjukvara och ett underliggande operativsystem. Nya sårbarheter upptäcks kontinuerligt i dessa typer av enheter, som ofta endast kan åtgärdas genom mjukvaruuppdateringar, menar Joel Rangsmo, IT-säkerhetsexpert på Sentor.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.

Ta kontroll över din säkerhet

Boka kostnadsfri rådgivning

I samråd med dig pratar vi om din organisations säkerhetsutmaningar och diskuterar hur vi på Sentor kan hjälpa dig att uppnå dina mål. Om du hellre vill bli kontaktad, ange dina uppgifter i kontaktformuläret.