Mobilsäkerhet • Artikel

Så raderar du känslig information på mobilen – på riktigt

Idag byter vi ut mobiltelefoner med snabba intervall, vissa kasseras medan andra ges bort eller säljs. Det få tänker på är att rensa ut allt innehåll som finns på telefonen innan den hamnar i någon annans händer. En manuell radering behöver inte betyda att din känsliga information är borttagen, ofta går den lätt att återställas.

Här beskriver vi vad för personlig information som kan finnas kvar på telefonen och hur du kan göra för att säkert rensa bort den.

Känslig information som kan finnas kvar

  • Kontaktuppgifter
  • Telefonhistorik
  • Mail, SMS, MMS och röstmeddelanden
  • Information om vart du bor, arbetar och brukar befinna dig
  • Platshistorik, baserad på GPS-koordinater eller mobilmasthistorik
  • Chatthistorik, exempelvis i applikationer av olika slag
  • Surfhistorik
  • Bilder, videos, och ljudinspelningar
  • Hälsorelaterad information
  • Lagrade lösenord och tillgång till konton

Så gör du för att rensa din mobiltelefon från känslig information

Som du kan se finns det ofta mycket känslig information lagrad på din mobiltelefon, därför är det av största vikt att säkerställa att ingenting finns kvar ifall du bestämmer dig för att göra dig av med den. Radering av data är inte tillräckligt, eftersom data lätt kan återställas med olika gratisverktyg som går att hitta på nätet.

Istället behöver du ”wipa” (torka bort) din data vilket innebär man skriver över all information, vilket gör att den inte kan återställas. Gör en säkerhetskopiering innan så kan data lätt återinstalleras på din nya enhet om så önskas.

Den rekommenderade metoden för att på ett säkert sätt rensa din enhet är att använda enhetens fabriksåterställningsfunktion. Då återställs enheten till det skick som den var i när du först köpte den. Hur det går till när man fabriksåterställer varierar naturligtvis beroende på vilken enhet som används. Här är instruktioner för hur du fabriksåterställer iOS- och Android-enheter.

Apple iOS enheter: Logga ut från iCloud, AppStore och iTunes. Gå sedan in på: Inställningar > Allmänt > Nollställ > Ta bort allt innehåll och inställningar.

Android-enheter (OBS kan se lite olika ut beroende på modell): Inställningar > Backup och återställning > Återställning

Om du har en annan enhet eller önskar mer information bör du ta en titt på bruksanvisningen för enheten eller ta kontakt med tillverkaren.

Glöm inte SIM- och SD-kort

Det är inte bara på telefonen som information lagras. Vanligtvis har du ett SIM-kort för att kunna ringa över telenätet och det innehåller ofta information om dina konton som är kopplade till dig, men det kan också innehålla kontaktuppgifter. Byter du telefon kan du höra med din operatör om du kan flytta med dig SIM-kortet annars är det bara att klippa sönder det så att det inte kan återanvändas.

En del mobila enheter använder även SD-kort för att kunna lagra mer data. Dessa lagringskort kan innehåll allt från bilder och dokument till applikationer. Glöm inte att ta ut ditt SD-kort innan du lämnar ifrån dig telefon eftersom dessa kort kan återanvändas både i telefoner och i datorer. Ifall du inte vill ha kvar ditt SD-kort, klipp sönder det.

Använder du en företagsmobil?

I så fall kan det vara en bra idé att kolla med arbetsgivaren innan du gör dig av med telefonen. De kan exempelvis ha riktlinjer för hur processen ska gå till och rutiner för säkerhetskopiering av innehållet.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.

Ta kontroll över din säkerhet

Boka kostnadsfri rådgivning

I samråd med dig pratar vi om din organisations säkerhetsutmaningar och diskuterar hur vi på Sentor kan hjälpa dig att uppnå dina mål. Om du hellre vill bli kontaktad, ange dina uppgifter i kontaktformuläret.