In English

Artikel

29 mars, 2021

10 lästips för den säkerhetsintresserade

Nu är sommaren här, vilket innebär lite semester för de flesta. Här delar våra kollegor med sig av sina tips på vilka böcker man som säkerhetsintresserad bör passa på att läsa under ledigheten!

1. "Spam Nation" av Brian Krebs

Internets favoritjournalist Brian Krebs djupdyker i problemet spam-mail och finner sig i mitten av ett konflikt mellan de största aktörerna på "marknaden". En fantastisk bok som inte kräver några speciella IT-kunskaper för att kunna uppskattas.

2. "Neuromancer" av William Gibson

En dystopisk klassiker som bör vara med i basundervisningen för alla aspirerande hackers och datornördar. Ett skönlitterärt mästerverk för alla som uppskattar retro-framtid och cyberpunk. Läs omedelbart.

3. ”Cryptography engineering: Design Principles and Practical Applications” av Bruce Schneier och Niels Ferguson

Bra och relativt lättläst introduktion för dig som vill lära dig mer om kryptologi. Utöver grundläggande teori tar författarna även upp många praktiska exempel ur verkligheten och vanliga fallgropar.

4. "Dark Territory" av Fred Kaplan

I denna bok dokumenterar författaren Fred Kaplan historien om USA:s elektroniska krigföring och spionage. Boken innehåller många detaljerade och fängslande berättelser. Perfekt som ljudbok!

5. ”Masters of Deception: The Gang That Ruled Cyberspace” av Michelle Slatalla och Joshua Quittner

Två konkurrerande amerikanska hackergrupper, The Masters of Deception och The Legion of Doom, ligger i krig med varandra. I gängen återfinns många av de tidiga hackerkändisarna, bland annat Phiber Optik som var den första hackern att bli dömd till fängelse till följd av sina brott. Ett av deras mest uppmärksammade dåd var när de vid ett tillfälle råkade sänka all telefontrafik i USA.

6. "Ghost In The Wires" av Kevin Mitnick och William L. Simon

Spännande självbiografi om hackaren Kevin Mitnicks liv och hans tid på flykt från myndigheterna. Lämplig för sträckläsning under semestern!

7. ”Telling Lies: Clues to Deceit in the Marketplace, Politics, and Marriage” av Paul Ekman

Har du sett Netflix-serien ”Lie to me” är du kanske redan bekant med Paul Ekman, psykologen vars arbete och forskning serien är baserad på. I sin bok Telling Lies: Clues to Deceit in the Marketplace, Politics, and Marriage lär han dig hur du avslöjar lögner genom att studera kroppsspråk, röster och ansiktsuttryck. Med andra ord ett bra val för dig som är intresserad av psykologi och Social Engineering.

8. ”Kingpin” av Kevin Poulsen

Kingpin är berättelsen om Max Butler och hans karriär som "kreditkorts-hackare". Max hackade vid ett tillfälle ett flertal konkurrerande carder-forum, rensade deras databaser och registrerade användarna på sitt egna carder-forum. Lättläst bok för den som är intresserad av hackerkulturen under tidigt 2000-tal.

9. “The Tangled Web: A Guide to Securing Modern Web Applications” av Michal Zalewski

The Tangled Web är skriven av en av världens främsta experter på browsersäkerhet. Han går till botten med hur webbläsare fungerar och varför de är osäkra i grunden. Bra läsning för dig som antingen utvecklar eller hackar webb.

10. “The Internet Worm Program: An Analysis” av Eugene H. Spafford

Den som inte har tid eller lust att ta sig an en hel bok kan läsa den här 40 sidor långa utredningen av en av de första internetmaskarna. Trots att den är skriven för 30 år sedan (1988) är den fortfarande aktuell, och många av de tillvägagångssätt som användes då skulle även fungera idag.

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.