In English

1 oktober, 2015

Nästan hälften av svenskarna oroade för att drabbas av dataintrång

I Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2015 säger var tredje svensk att de någon har utsatts för ett dataintrång eller IT-säkerhetsattack privat eller på jobbet. Dessutom säger sig nästan hälften av svenskarna vara oroliga för att drabbas av ett intrång eller en attack.

Sentors vd Anders Söderström säger i en kommentar att vi i Sverige fortfarande ligger en bit efter när det kommer till att hantera de här frågorna.

– I takt med att av vi lagrar mer data digitalt ökar naturligtvis även risken för attacker. Vår uppfattning är att vi i Sverige fortfarande ligger en bra bit efter när det kommer till att skydda oss jämfört med andra länder. Vi är lite naiva och tvivlar på att en attack ska drabba just oss. Att en tredjedel av svenskarna har utsatts för någon form av IT-säkerhetsattack är såklart oroande men inte förvånande, säger Anders Söderström, vd på Sentor.

4 tips på hur man undviker att drabbas av en IT-säkerhetsattack

1. Välj starka lösenord – Se även till att ha unika lösenord för varje tjänst. För de viktigaste kontona är det dessutom rekommenderat att använda sig av tvåfaktorsautentisering, tex att man vid inloggning får en kod till sin mobiltelefon som man ska ange.

2. Uppdatera programvara till den senaste versionen - Angripare hittar löpande säkerhetshål i programvaror. Leverantörerna försöker att täppa till dessa säkerhetshål med uppdateringar av programvaran och det är viktigt att frekvent installera dessa uppdateringar. Många programvaror kan konfigureras så att de uppdateras automatiskt så fort det finns uppdateringar.

3. Klicka inte på länkar och bifogade filer – Var restriktiv med vilka länkar och filer du klickar på eftersom många virus sprids på detta sätt. Ofta kan man föra muspekaren över en länk, utan att klicka, för att få se exakt var länken leder. Är det inte till en webbadress som verkligen hänger ihop med avsändaren skall man inte klicka på länken.

4. Lämna aldrig ut personlig information – över telefon eller via mail om du inte är helt säker att du kommunicerar med rätt person. Det blir allt vanligare att personer tar kontakt och låtsas vara från ett specifikt företag eller myndighet. Vid tveksamhet be om namn och telefonnummer, och ring upp själv.

Läs hela pressmeddelandet här!

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.